Het belang van balans

Door Karin Oomen

Graag neem ik jullie mee in mijn wereld als Oefentherapeut en Hippische Sportoefentherapeut. Ik begeleid als oefentherapeut diverse patiënten naar een betere houding en beweegpatroon, zo ook ruiters. In mijn werk zie ik dat heel veel valt of staat met “de balans”.

De balans tussen belasting en belastbaarheid van het lichaam, de balans tussen ontspanning en aanspanning van diverse spiergroepen, maar ook de balans als in evenwicht.

” Heb jij je wel eens afgevraagd of je in balans op je paard zit?

Ik denk dat iedereen in balans op zijn paard zit, want als je uit balans zit, dan lig je er naast! 😉

Alleen het woordje “balans” omvat dus niet alles. Eigenlijk streven we naar een optimale balans, of nog beter; een effectieve balans. Iedereen die paard rijdt, is continu aan het balanceren en vaak ook aan het zoeken naar de meest optimale balans. Als je 10 verschillende ruiters in een bak ziet, dan zie vaak ook een hoop variatie in de manier van balanceren van de ruiter en zijn/haar paard.

Een optimale balans is zo essentieel, omdat er op dat moment nauwelijks gecompenseerd wordt. De spieren van jou als ruiter werken dus zodanig dat ze vooral hetgene doen wat moet, en niet meer dan dat. Wanneer je nog niet de optimale balans hebt, zul je merken dat je diverse spiergroepen in meerdere mate aan het aanspannen bent. Je bent eigenlijk wat harder aan het werk op zo’n moment. Hulpen geef je groter en er is nog geen sprake van fine-tuning. Ook kun je voelen dat je moeite hebt om bijvoorbeeld je handen en/of benen stil te houden. De juiste houding kun je eigenlijk nog niet volhouden.

Wat brengt een optimale balans dan?

  • Je voelt dat je meer één wordt met je paard
  • Je kunt met kleiner hulpen grotere reacties verkrijgen
  • Je veert
  • Je beweegt mee in het ritme
  • Je lichaam neemt het ritme over.

Balanceren kun je leren, en wel op veel verschillende manieren. Er zijn tegenwoordig tal van attributen die je helpen bij het trainen van je balans, denk o.a. aan gymnastiek ballen en balans borden. Maar ook zonder materiaal kun je een hele hoop.

Er zijn verschillende oefeningen om aan je balans te werken. Ga maar eens op 1 been staan en doe voor de variatie je ogen eens dicht. 

Naast dit soort ‘grond’ oefeningen kun je ook te paard werken aan je balans. Als ik ruiters coach bij het balanceren, laat ik ze vaak eens staan in de beugels. Het lijkt op verlichte zit, maar je romp blijft iets rechter.
In deze houding leer je om de bewegingen van je paard op te vangen met je heup-, knie- en enkelgewrichten, zonder je paard te storen.

Het leuke van deze oefening is dat je direct voelt of je wel of niet in een goede balans zit. Door het doen van de oefening ga je met je voeten en benen vaak direct naar een meer optimale balans zoeken. 

Wanneer dit goed gaat, voel je dat je paard onder je door kan lopen zonder dat je hem stoort. Wanneer je vanuit deze houding zelf voorzichtig omschakelt naar het lichtrijden zul je merken dat je ‘lichter’ lichtrijd, je benen liggen stiller om je paard heen en je romp is stabieler.

Dit zorgt voor minder bij bewegingen / compensatie gedrag. Kortom je balans verbetert!

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!