Borst vooruit, lipjes getuit!

Door Karin Oomen

Heb jij deze zin ook vaak gehoord? Hij is wellicht een beetje uit de tijd nu, I hope so! Maar de instructeurs die konden er wat van vroeger! Wat wilden ze eigenlijk met deze uitspraak? 

“Dat je als puber eens even liet zien wat je in huis had? Of dat je in de wedstrijdring je bovenste knoopje op de jury af zou vuren? Amai! Waarom?”

De instructeur had vast hele goede bedoelingen bij deze lekker gebekte uitspraak. Maar wat was het effect? Ging je er als ruiter echt beter van zitten? Weet je het niet meer? Beeld het je dan nog eens in, of beter doe het even….

Borst vooruit, lipjes getuit!

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik voel meteen diverse rug en schouderspieren verstrakken. Mijn ademhaling stokt ergens in mijn keel. En mijn onderrug trekt compleet hol. Als ik niet op pas hang ik zelfs achterover met mijn bovenrug. 

Uhhh was dat serieus de bedoeling? Verkrampte spieren, pijn in de onderrug en tussen de schouderbladen.

Wat is nu eigenlijk ‘rechtop’ zitten?

Gelukkig zijn de instructies tegenwoordig wat subtieler. We leggen op een andere manier uit hoe je het beste rechtop kan zitten. Maar recht op wat is dat eigenlijk? Als jij denkt dat recht op echt een rechte (lees: plank) rug betekent dan sla je de plank goed mis! Je rug is niet echt recht en zal dat ook nooit worden, tenzij je een flat back hebt dan. Wij zijn anatomisch gelukkig wat gekromd her en der. Net als een paard hebben wij ook wat glooiingen in onze rug en dat maakt dat we kunnen veren en met de beweging mee kunnen deinen.

“Dus die hollingen en bollingen in de rug hebben een functie?? Hoef ik ze er niet uit te strekken tot ik zo recht als een stokje ben? Nee! Je zou als een stijve hark iedere pas in het zadel bonken, heerlijk voor je paard…”

Met een rechte rug zitten of recht op zitten betekent anatomisch dat je onderrug een lichte holling heeft, en je bovenrug, en dus ook de schouderbladen een lichte bolling behouden. 

Een lichte bolling… Ik zeg niet dat je als een zout zak op je paard mag zitten, dat is eigenlijk net zo fout als te recht willen zitten. In beide gevallen kun je namelijk de beweging van je paard niet meer correct volgen.

Vind de correcte houding

Bekijk je rug vanaf opzij eens een keer goed in de spiegel. Oordeel zelf, hoe glooiend is je wervelkolom, zie je flinke pieken en dalen? Dan is er werk aan de winkel. 

  • Beweeg je rug afwisselend van heel hol naar heel bol en daarna terug naar de middenstand.
  • Kantel eens apart je bekken waarbij je je bovenrug stil houdt.
  • En probeer daarnaast de bovenrug eens de coördineren zonder dat je onderrug mee doet.
  • Zoek een positie waarin de glooiingen geleidelijker worden.

Wat kan helpen is 1 hand op de buik en 1 hand op je borstbeen, vervolgens breng je je bovenste hand over je onderste heen, ofwel; je brengt je borstbeen over je navel.

Wanneer je de juiste anatomische houding gevonden hebt, dan kun je prettig met je paard mee bewegen zonder hem te hinderen of achter de beweging aan te komen. En als je dan gewoon recht naar voren kijkt, mag je lachen (naar de jury) in plaats van je lipjes te tuiten. 😉 

Gericht aan je houding en zit te paard werken? Kijk dan eens naar onze training ‘Fit in het zadel’.