Casus: de ruiter die achterover hangt

Door Karin Oomen

In deze blog bespreken we een veel voorkomend “probleem”, namelijk het te veel naar achteren hangen van de ruiter.

Hierbij voldoet de ruiter niet meer aan het ideaal plaatje waarbij je een loodlijn kunt trekken door de hiel, heup, schouder en het oor. Kijk eens goed naar zo’n ruiter. Een deel van de bovenrug komt achter de heuplijn en de benen gaan vaak ter compensatie wat naar voren: ook wel de stoelzit genoemd. 

Het ziet er wat gedwongen uit en is niet functioneel. Je komt namelijk als ruiter steeds net achter de beweging van het paard aan. Hierdoor vloeien de bewegingen van het paard ook minder goed door in jouw lichaam.
Auw.. niet fijn voor jouw rug!

“Aan het achterover hangen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen/” 

Reden 1 | Onvoldoende spierkracht van de rugspieren; dit betekent dat de rugspieren niet sterk genoeg zijn om je rug goed te strekken, waardoor je dus niet rechtop kunt zitten of ze vinden het moeilijk dit een heel uur vol te houden. Je ziet dan vaak bij moeilijkere oefeningen dat de ruiter terug valt in zijn / haar oude patroon.

Reden 2 | Onvoldoende balans / rompstabiliteit; wat betekent dat je jouw rug niet in de natuurlijke S-vorm kunt stabiliseren. Je beweegt hierdoor te veel en probeert dit op te vangen door wat meer te gaan hangen in rug richting de eindstanden; bolle bovenrug en een holle onderrug (zie plaatje). Dit geeft je namelijk extra steun. 

Als toeschouwer zie je een ruiter in het zadel die moeite heeft om zich te stabiliseren en het vloeiend mee bewegen met het paard. Ook zie je de armen en benen compenserende bewegingen maken

Reden 3 | Onvoldoende bewustzijn van het ruiterlichaam; er zijn een hoop ruiters die zich (nog) niet bewust zijn van hun houding. Ze weten gewoonweg niet hoe ze zitten. Deze groep is gebaat bij foto/video materiaal of spiegelgebruik. Door de visuele feedback krijgt een ruiter direct de informatie over zijn/haar houding en zit terug. Hier kan vervolgens met de instructie op ingespeeld worden.

Reden 4 | Problemen qua gevoel/coördinatie; deze ruiter vind het simpel weg moeilijker om te voelen hoe hij/zij zit. De ruiter is meer met het paard bezig en krijgt minder informatie binnen vanuit de gevoelsensoren. Ook de coördinatie kan een rol spelen bij het achterover hangen. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om het paard netjes aan de hulpen te hebben en tegelijkertijd ook je eigen houding te optimaliseren.

Reden 5 | Houdingsafwijking; dit moeten we natuurlijk niet vergeten. Als paardenmensen zien we paarden met hollere en bollere ruggen. Maar zo is het met mensen natuurlijk ook. Als ruiter kun je last hebben van een vergroeiing of houdingsafwijkingen, denk aan een versterkte lordose (hollere onderrug) of kyfose (bollere bovenrug) en de ziekte van scheuermann. Dit merk je niet alleen tijdens het rijden, dit komt in het gehele dagelijks leven terug.

“De oplossing voor verandering, is het aanpakken van de oorzaak.”

Ga eens na bij jezelf of je lesklanten met dit “probleem” wat de oorzaak zou kunnen zijn.

  • Zit het hem in spierkracht of stabiliteit?
  • Weet jij of jouw klant eigenlijk wel hoe hij/zij op het paard zit?
  • Hoe is het met de bewustwording?
  • En wat denk je van de coördinatie? 

Gebruik eens een spiegel, zet het paard ernaast zodat jullie jezelf vanaf op zij kunnen zien. Hoe zit de ruiter bij het halt houden? Is er sprake van een loodlijn? Kun je eens overdreven hol en bol gaan zitten? Wat is dan de middenstand? Is de middenstand gelijk aan de rijhouding?

Ben je jezelf al wat meer bewust van jouw houding, maar merk je met bepaalde oefeningen dat je terug valt in je oude gewoonte? Probeer dan eens voor tijdens en na een oefening je borstbeen over je navel te brengen. Hiermee geef je je bovenrug de goede positie!

Automatisme

Als je wil dat het rechtop zitten meer een automatisme wordt, dan zul je er vaker op moeten gaan letten. Hoe zit je op je werk? En in de auto of op de fiets? Wat doet je bovenrug dan?

Voel je dat je hangt? Oké, actie! Beeld je in dat je jouw romp lang maakt. Stapel alle wervels actief op elkaar in plaats van dat gehang! Dit kost in het begin wat moeite, maar je spieren wennen hier snel aan! Varieer bij de computer met en zonder rugleuning. Houd het borstbeen weer voor je navel en merk op dat het ook veel beter ademt!

Met deze oefeningen train je de rugspieren en rompstabiliteit:

Oefening 1 voor de rugspieren:

Ga op je buik liggen en til je schouders op. Probeer hierbij je schouderbladen naar elkaar toe te trekken of ze bij wijze van spreken in je broekzak te stoppen.

Daarna kun je met een armen en schouders een W vorm maken. Kijk voor de goede uitvoering hiervan het filmpje.

Oefening 2 rompstabiliteit/coördinatie: de Superman

Ga op handen en knieën op de grond zitten, bij voorkeur naast de spiegel. Maak je rug recht en strek kruislings een arm en been uit. Probeer dit 20 x te wisselen. Gaat dit goed? Wissel dan niet door maar tik 10 x kruislings je elleboog en knie onder de buik aan. Strek tussendoor steeds uit. Stabiliseer je gehele rug tijdens het uitstrekken.

Ben je op zoek naar variaties op de superman? Lees dan de blog over de Superman eens. 

Ps. Heb je tijdens het lezen van deze blog actief gezeten, of ingezakt?? 😉