Een snelcursus positief zijn

Anneke van Engelen hercules online paardrijden gele polo

Door Anneke van Engelen

Social Media lijkt tegenwoordig een walhalla voor moraalridders. De ene dag is het paard van die ene topruiter ‘sielug’ omdat de foto wat onvoordelig is genomen en een week later prijzen we onze eventingvrijwilligers de hemel in, terwijl ze eerder op hun vrije dag voor rotte vis zijn uitgemaakt. 

Ons lontje lijkt in ieder geval elk jaar een stukje korter te worden en een goede, nuttige discussie online lijkt bij voorbaat kansloos. 

Er werd onlangs zelfs een campagne gelanceerd met de allesomvattende hashtag #doeislief. Tijd voor een snelcursus positief zijn.

Stel je voor. Het is 35 graden. Je loopt de kantine in op stal en daar zitten allemaal stalgenoten, bevangen door de warmte, misselijk door het warme weer en ze klagen over hoofdpijn. Wanneer je slim bent, zorg je ervoor dat je uit de zon blijft, genoeg water drinkt en een siësta houdt op het heetste moment van de dag. Hierdoor blijf je fris en fruitig. Als je echter voor de 6e dag op een rij om 5 uur bent opgestaan vanwege het tropenrooster, slecht hebt geslapen en je drinkt onvoldoende, dan ga jij in de kantine bij jouw stalgenoten zitten en krijg je dezelfde symptomen.

2e situatie. Je staat met een aantal stalgenoten langs de bakrand en kijkt naar iemand die aan het rijden is. Jouw stalgenoten zijn onderling aan het fluisteren, wijzen een keer naar de ruiter in de bak en discussiëren over het bit wat het paard in heeft. De sfeer is negatief. Wanneer jezelf net niet zo lekker getraind hebt, moe bent omdat het vanmorgen weer 5 uur was en nog moet eten, is de kans groot dat je bij de discussie met jouw stalgenoten betrokken raakt. Je voelt de energie wegvloeien en beland ook in die negatieve stemming.

Echter als jij net een fijne training hebt gehad, gefocust bent op je doel en fysiek goed voor jezelf zorgt, kun je die negativiteit van je af laten vloeien. Je draait om en wenst de ruiter in de bak nog een fijne training.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Negatieve emoties en gedachten ontstaan vaak door externe factoren. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit of onzeker bent, is het comfortabel om aan te sluiten bij die negatieve mensen en lekker samen minder leuke dingen te roepen of mensen zwart te maken. Als je echter goed voor jezelf zorgt, goed in je vel zit en een doel hebt, ben je veel makkelijker immuun voor de ziekte die negativiteit heet.

Net zoals fysieke gezondheid te trainen is, geldt dit ook voor mentale gezondheid. Oefen het dagelijks, waardeer de kleine dingen en ben dankbaar voor het feit dat je überhaupt een paard mag bezitten of verzorgen. Regelmaat is de sleutel bij een positieve mindset. Net zoals het trainen van een spier, zo train je ook je mindset. Je hebt zelf de keuze met welke mensen je optrekt en in welke omgeving je bevind.

bruin-paard-ruiter-fitness-sportkleren-groene-omgeving-positief

Een aantal tips voor het creëren en behouden van een positieve mindset:

  • Inkopper: wees dankbaar dat je überhaupt een paard in bezit hebt of kunt verzorgen. Veel mensen kunnen er alleen maar van dromen.
  • Stel ambitieuze doelen die je motiveren. Hak deze doelen in subdoelen en zet elke dag een stap in de richting van het einddoel.
  • Jij, en jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw woorden en daden. Ga hier zorgvuldig mee om.
  • Omring jezelf met mensen die jouw motiveren, en niet afremmen of negatief beïnvloeden.
  • Zoek een rolmodel en laat jezelf inspireren.
  • Vindt een passie (zou niet zo moeilijk moeten zijn, iets dat hinnikt waarschijnlijk), dompel jezelf erin onder en heb plezier.
  • Focus op de toekomst en stop met praten over ‘vroegah was alles beter’.
  • Geef jezelf èn een ander dagelijks een compliment.

En het belangrijkste: oefen dagelijks (en stop a.u.b. met de moraalridder uithangen op Social Media. Creëer liever een positieve sfeer rondom de paardensport voordat we over 10 jaar niet meer op een paard mogen zitten)

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin