Verbeter je rompstabiliteit

Door Karin Oomen

Eerder heb ik jullie verteld wat rompstabiliteit is en waar dit voor dient. Dit kun je teruglezen in de blog ‘Wat is rompstabiliteit’Rompstabiliteit betekent niets meer dan dat de romp stabiel is, oftewel dat je weinig tot geen bijbewegingen maakt met je romp. Om rompstabiliteit te creëren zal je voornamelijk met je spierkorset aan de slag moeten gaan. Jouw buik-, rug-, middenrif en bekkenbodemspieren zullen goed samen moeten werken.

“Hoe pak je dit op een goede en verantwoorde manier aan?” 

We gaan aan de slag met een oefening om aan je rompstabiliteit te werken. Let wel op, om goed te trainen is het belangrijk om de aandachtspunten in acht te nemen, adem bijvoorbeeld altijd bewust door, niemand heeft iets aan sterke buikspieren als het middenrif blokkeert!

Dit is een basisoefening om je bewust te worden van je houding en die je helpt je buik en rugspieren samen te laten werken; de superman! In deze oefening komen diverse grondmotorische eigenschappen aanbod, zoals coördinatie, lenigheid, kracht en in mindere mate snelheid en uithoudingsvermogen.

In volgorde:

  • Je gaat op handen en knieën zitten
  • De handen onder de schouders
  • Knieën onder de heupen
  • De ellebogen uit het slot
  • En maak vervolgens een bolle rug en daarna een holle rug.

Kijk en voel hoe je rug beweegt!

Bron: http://westvalley.edu

Probeer dan vanaf je bekken en onderrug te starten, alsof je van onder naar boven wervel voor wervel je rug beweegt. Dit is direct goed voor de bewustwording van je rug en de beweeglijkheid per deel.
Voel maar eens goed: voelt je rug soepel, stijf of zelfs pijnlijk? Neem bij pijn of twijfel altijd eerst contact op met een therapeut/ specialist.

Nu je weet hoe je rug beweegt gaan we hem stabiliseren in de middenstand: dit is de stand tussen hol en bol in, zo recht als een tafeltje. Als je dit gevonden hebt beginnen we echt!

Strek nu kruislings een arm en been uit zoals op de foto
hiernaast. Je zal merken dat je lichaam gaat zoeken naar balans.
Let er hiervoor op dat je lichaam dit doet in de juiste houding en met de juiste ademhaling, houdt dus je rug zo recht mogelijk en je elleboog net uit het slot. Op die manier activeer je je lange rugspieren en diepe buikspieren het beste.

“Als je deze oefening voor het eerst doet, is het met name belangrijk dat je de goede houding steeds probeert te zoeken / vast te houden.”

Ben je hierin wat geoefend, dan kun je een stapje verder:

  • Elleboog en knie onder de buik aantikken en daarna weer uitstrekken en dit enkele keren herhalen
  • Je arm en been zijwaarts bewegen
  • Een superman met de bal
  • Een normale superman maar dan je ogen dicht
  • Wissel ook eens af met langzaam en snel bewegen.

Ook leuk, oefen je met iemand samen? Maak dan een battle van de superman!