Houding & zit probleem

Ongelijke druk en doorrijden

Karin Oomen oefentherapeut ruiter ruiterfit

Door Karin Oomen

Karin schrijft met regelmaat artikelen voor Dressuur.nl. Dit artikel is afkomstig van deze website en hier te vinden. 

Karin Oomen is oefentherapeute Cesar en schrijft regelmatig voor Dressuur over de houding & zit. Ze deed laatst een oproep om jullie houding & zit problemen in te sturen naar Dressuur, zodat ze gericht tips kan geven. Vandaag behandelt Karin het probleem van E., namelijk ongelijke druk op zitbeenknobbels en doorrijden van de huid.

Het probleem

E. heeft een leasepaard dat rechts is gebogen. Linksom is een lastige kant van zowel het paard als de ruiter. E. geeft aan dat ze zich stuk rijdt. Dit is vaker/ernstiger aan de linkerkant. Haar vraag luidt als volgt:

”Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik gelijke druk op mijn beide zitbeenknobbels heb? Zijn hiermee ook de doorrijd plekken te voorkomen?”

Advies van Karin

Ieder mens en paard heeft een voorkeurskant. In het gymnastiseren van de paarden proberen we het gewicht van het paard zoveel mogelijk in balans te brengen en te verdelen over 4 benen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Zeker wanneer we zelf merken dat we aan de ene kant veel handiger zijn dan aan de andere kant, loop je wel eens tegen problemen aan.

Tips

Ik geef je hierbij een aantal tips om te werken aan de recht gerichtheid van jou als ruiter. Wanneer dit goed gaat, kun je ook je paard rechter gaan richten.

1 – Bewustwording. De voorkeur die jij hebt (rechtsom), komt waarschijnlijk niet alleen op je paard terug. Vaak zie ik dit in heel veel dagelijkse activiteiten terug. Hoe zit je nu, terwijl je dit leest? Zit je op twee billen of leun je op één? Zit je met een gestrekte rug of knik je een beetje in? Staan beide voeten stevig op grond, heb je 1 been opgetrokken of heb je jouw benen over elkaar? Is jouw rug even soepel wanneer je links of rechtsom draait? Kun je met je linkerhand een deur van het slot halen? Het is fijn wanneer je met rechts heel handig bent, maar om goed te kunnen paardrijden, zul je ook je niet-dominante kant misschien wat vaker moeten gebruiken. Wat ik namelijk veel zie bij ruiters wanneer het moeilijk wordt, is dat ze zich vastzetten en zichzelf soms wat scheef drukken. Wanneer je dan ongelijke druk hebt en daarbij ook nog wat spanning, ontstaat er meer wrijving en rijd je jezelf ook makkelijker open.

2 – Activatie. Activeer je niet-dominante kant! Tijdens de uitvoering van verschillende klusjes zou je eens van hand of been kunnen wisselen. Dit kan ook op stal. Denk hierbij aan het poetsen, pakken van spullen, vegen en andere handelingen.

3 – Symmetrie. Train de symmetrie. Wanneer je op een stoel, fietszadel of in de auto zit, ga dan bewust op beide zitbeenknobbels zitten. Voel dat je er op zit! Af en toe komt het voor dat er door een torsie of bekkenscheefstand een asymmetrie in de zit ontstaat. Toch is het vaak een kwestie van een houdingsprobleem. Ga dus bewust op beide billen zitten en kantel ook eens je bekken van voor naar achter en op en neer, zodat je bewust over je zitbeenknobbels gaat bewegen.

4 – Te paard. Wanneer je op een stoel je beide zitbeenknobbels voelt, is de volgende stap om dit ook op het paard te gaan controleren. Eerst in stilstand. Doe dezelfde bekkenkanteling eens in het zadel. Voel je nog steeds de symmetrie? Dan kun je gaan stappen. Jouw bekken moeten hierbij de bewegingen volgen van je paard. Probeer echt jezelf in het zadel te laten zakken en je bovenlichaam goed lang te maken.

5 – Visualisatie. Visualiseer jouw wervelkolom recht boven de wervelkolom van je paard. Een oefening waarbij je jouw arm strekt aan de kant waar je jouw zitbeenknobbel minder goed voelt, kunnen daarbij helpen. Controleer daarnaast ook regelmatig je beugels qua lengte, gelijkheid en het zadel.

6 – Rechtrichten. Wanneer je in de basis beide zitbeenknobbels voelt tijdens het rijden, wordt het zaak om je paard recht te richten. Dit betekent niet dat het paard meteen naar de andere kant moet buigen, want dit vind hij waarschijnlijk gewoon erg lastig.

7- Rechte lijnen. Rijd in plaats van voltes eens wat vaker vierkantjes. Rijd dus kaars recht op de korte zijde, het hoekje om, weer kaarsrecht en zo ga je door. Doe dit het liefst op de binnenhoefslag, zodat jullie samen de rechte lijnen maken en niet de kant als steun hebben. Let er in de vierkantjes op dat je steeds streeft naar een paard dat tussen twee benen en twee teugels loopt. Dit vergt wat oefening, maar is een heel fijne manier om effectief aan je recht gerichtheid te werken. Zowel van ruiter als paard! Wanneer het je lukt om je gewicht netjes op beide zitbeenknobbels te verdelen, verwacht ik dat het doorrijden ook minder wordt.

Gericht aan jouw houding in het zadel werken?

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid

Vond je dit artikel interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin