Je paard gespannen?

maaike-bierstekers-sport-psycholoog-spanning-angst-paard-zonder

Door Maaike Bierstekers

Paardenmensen weten: onze paarden zijn wel groot en sterk maar niet altijd even stoer, dapper en evenwichtig. Maar als spanning de overhand neemt en je paard is gespannen, waar begint dan de oplossing?

“Ga naar een paardenevenement of neem een kijkje op social media en je ziet de opmerkingen voorbij komen: ‘mijn paard stelt zich aan’, ‘je paard neemt een loopje met je’ of ‘op wedstrijd vertikt mijn paard het gewoon.”

De leukste die ik ooit heb gehoord: ‘tja, hij liep heel fijn met losrijden, maar naast de ring stond een onkruid bloempje en daar was hij zooooo bang voor dat mijn hele proef de mist in ging’. Waarop ik vroeg of hij dan nooit bloempjes in zijn wei zag, maar dat was volgens de amazone iets heeeel anders’….

Stiekem plannetjes smeden

Het mooie van paarden is dat ze instinctief en open zijn. What you see is what you get. Paarden hebben niet de geestelijke vermogens om plannetjes te smeden om jou het leven zuur te maken of complottheorieën voor wedstrijden te bedenken. Wel zijn zij enorm goed in spiegelen; in een kudde hangt je overleving namelijk af van hoe snel je op gevaar reageert. Fijn voor het overleven in de wilde natuur, minder fijn voor jouw dressuurproef of ontspannen buitenrit. Ik hoor je nu bijna denken: ‘ja maar mijn paard schrikt ook wel eens als ik compleet ontspannen ben’. Aangezien een paard een levend dier is, is dit natuurlijk ook mogelijk. Vraag is wat je er dan mee doet…

Naast de verbazing die ik heb welke gedachten ruiters over het gedrag van hun paard hebben, kan ik mij nog meer amuseren met de oplossing die worden toegepast. Ga op een willekeurige dressuurwedstrijd bij het losrijden staan en je hoort de volgende instructies van ruiter aan paard voorbij komen: ‘laat los’, ‘schei ermee uit’, ‘klaar nou!’, etc. Overigens nog nooit een paard gezien die de instructie opvolgde…

Gespannen, who’s first? 

Het mooie van het spiegelgedrag van een paard is dat het eigenlijk niet eens uitmaakt wie als eerste spanning opbouwt. Over het algemeen zal een paard niet uit zichzelf spanning afvloeien en ligt hier een belangrijke taak voor jou als ruiter. Door zelf beter met je eigen spanning of de spanning van je paard om te leren gaan, kun je deze spanning beïnvloeden. En het mooie hiervan is dat je daarvoor ook geen diepte psycho-analyse hoeft te ondergaan, maar dat het aanleren van een aantal simpele oefeningen al het verschil kunnen maken.

Maaike Bierstekers is (sport)psycholoog en instructrice en heeft zowel binnen de reguliere gezondheidszorg als in haar eigen praktijk als sportpsycholoog veel ervaring met klachten betreffende spanningsregulatie en angsten. In haar praktijk als sportpsycholoog begeleidt zij zowel professionele ruiters die last hebben van te veel spanning op wedstrijd als de recreatieve ruiter die op wat voor manier dan ook angst ervaart in zijn of haar sport. Meer info vindt je op haar website. 

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin