Korte metten met spanning

maaike-bierstekers-sport-psycholoog-spanning-angst-paard-zonder

Door Maaike Bierstekers

Kijk jij je spanning recht in de ogen aan of speel je er een eindeloos potje verstoppertje mee? En wat zou het meeste effect hebben?

“De meeste ruiters die zich in mijn praktijk melden hebben in een bepaalde mate last van spanning. ”

Spanning voor een wedstrijd waardoor het in de proef niet wil lukken, terwijl het thuis zo goed gaat. Of angst na een val, waardoor de ruiter verstijft bij de gedachte aan een buitenrit alleen. Opvallend is dat ruiters vaak al een hele poos met deze spanningsklachten doorlopen. Ze krijgen goed bedoelde adviezen als: gewoon ontspannen. Of nog leuker: gewoon niet bang zijn.

Erkennen en accepteren

Vaak leeft de gedachte dat als er maar genoeg wedstrijden worden gereden of als je maar lang genoeg je angst negeert de spanning vanzelf wel zal verdwijnen. Helaas werkt het vaak niet zo… De eerste stap is dan vaak ook de moeilijkste: erkennen dat de angst en/of spanning er is en deze daarnaast accepteren. Want je kunt pas ergens mee aan de slag gaan als je immers eerst erkent dat het er is! 

De opluchting is dan ook vaak groot als ik deze ruiters vertel dat angst en spanning normaal zijn en daarnaast dat er zeer zeker ook iets aan te doen is. Na een begeleidingstraject is de meest gehoorde opmerking dan ook: wat jammer dat ik er niet eerder mee aan de slag ben gegaan. De mooiste opmerking kreeg ik hierbij van een springinstructeur die zelf nog nooit enige mate van angst in zijn leven had gekend en ook totaal niet begreep wat hij met pupillen aan moest die bang waren:

‘Als mensen bang waren, zei de springinstructeur altijd maar dat zijn leerlingen er mee moesten stoppen en een andere sport moesten zoeken. Maar nadat één van zijn leerlingen bij mij was geweest had hij met eigen ogen gezien dat deze mensen kunnen leren omgaan met hun angst, waardoor zij wel vol vertrouwen een springring inrijden. In plaats van zeggen dat ze moeten stoppen, stuur hij ze nu naar mij’

Herken jij je in dit verhaal en vind jij het nu ook de hoogste tijd om van die spanning af te komen en weer eens te kunnen genieten van de mooiste sport die er is? Dan kan de e-learning zonder de spanning te paard de uitkomst zijn.

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin