Lichtrijden als een veertje

Verbeter jouw houding & zit als ruiter

karin oomen houding en zit oefentherapeut bootcamp ruiterfitheid

Door Karin Oomen

Ik word altijd heel blij als ik in mijn lessen ruiters zie die heel frank en vrij kunnen lichtrijden. Het heel licht kunnen lichtrijden, ongedwongen, mee in de beweging van het paard is natuurlijk voor ieder paard heel fijn. Ikzelf heb daar echt wel wat moeite mee gehad. Als puber heb ik een lange tijd een soort van slinger/slag in mijn romp gehad tijdens het lichtrijden. Ook flapperden mijn benen en kon ik als reactie daarop flink klemmen. Nog altijd moet ik op letten dat ik voldoende steun op mijn beugels houd. Wat betreft het lichtrijden, we doen dit allemaal vrij automatisch. Maar onderling zit er zo veel verschil!

Staan zit – staan zit    STAAN zit – STAAN zit  staan ZIT – staan ZIT  STAAA boem – STAAA boem  staan flapperbeen plof drijf – staan flapperbeen plof drijf  Knijp staan –  knijp staan… En ga zo maar door…….”

Onafhankelijk kunnen zitten. Licht lichtrijden, het paard onder je door voelen draven. Wie wil dat nu niet? We zijn allemaal fanatiek, hebben het beste voor met onze lieve viervoeters en doen er van alles aan om het ze naar de zin te maken. Maar soms moeten we even terug naar de basis.

Informatie krijgen over lichtrijden

Ooit leerde je op de manege staan-zit, staan-zit, staan-zit.  Zitten als het buiten voorbeen naar achteren gaat of staan als het naar voren gaat, maar net hoe je instructeur het vertelde. In het begin had je misschien moeite om het ritme te vinden of je balans te houden. Gaandeweg werd je er handiger in. En na een tijdje hoef je er eigenlijk niet meer over na te denken. Het gaat automatisch. Ook het voelen of je op het goede been lichtrijdt lukt je steeds beter zonder te spieken. Tijdens het lichtrijden krijg je veel informatie van je paard. Je voelt de takt, het tempo en souplesse. Denk hierbij aan het verschil tussen linksom of rechtsom rijden, bij een scheef paard kan de beweging heel anders voelen.  Ook kan je het tempo controleren met het lichtrijden.

Wanneer je je nog wat bewuster wordt van hoe je lichtrijdt kun je er nog zoveel meer uithalen! Je kan door bewuster licht te rijden je paard nog veel meer op je zit rijden. Zo kun je het verschil maken tussen licht en zwaarder lichtrijden, groot en klein lichtrijden, snel en langzaam. Wanneer je hier mee speelt dan ontwikkel je je ruitergevoel. Je wordt je bewuster welke manier van lichtrijden je paard ondersteund tijdens het draven en wat hem remt of wanneer je hem in de weg zit. En geloof mij, daar is voor de gemiddelde ruiter véél winst te behalen.

Is lichtrijden makkelijk?

Ik zie in mijn lessen maar een paar ruiters die heel makkelijk in de beweging meerijden. Zeker de helft zit zichzelf en het paard wat in de weg. Bijvoorbeeld omdat ze te groot lichtrijden, ze komen hoog uit het zadel, soms bijna met over strekte knieën, en vallen daarna als het ware ook weer diep terug. Ze zijn vaak net achter de beweging. En je kan je voorstellen dat het bonkje in het zadel niet heel chill is voor de rug van je paard. Vergelijk het wanneer je met een gevulde rugzak op je rug een rit maakt en gaat draven met je paard. Die rugzak die zal iedere pas in je rug dreunen. Met als gevolg hele strakke pijnlijke rugspieren. Bij een paard is dit net zo; deze zet zijn rug vast en stopt met lopen, of zal proberen weg te rennen. In dit geval is het belangrijk om te proberen de beweging van het lichtrijden wat te verkleinen, dichter bij je paard blijven, proberen zachtjes te landen in je zadel, bij wijze van als of er een punaise of spons in je zadel ligt.

Zo zijn er ook ruiters die zo klemmen met de knieën dat ze bij wijze van spreken zonder beugels zouden kunnen lichtrijden. Die beugels zitten niet voor niets aan je zadel, gebruik ze om te steunen. Het knijpen zorgt voor spanning in de benen, heupen en bekken gebied. Het blokkeert je zit en je geeft continu druk naar je paard. 

“Wanneer je je knieën ontspannen om je zadel heen kunt laten liggen kun je onafhankelijk blijven zitten en komen je beenhulpen beter door.”

Onbewust drijven tijdens het lichtrijden

Ook zijn er veel ruiters die tijdens het lichtrijden stiekem, of onbewust iedere pas drijven. Zij rijden met flapper/kloppende benen. Er ontstaat voor je paard veel ruis door al dat “gedrijf”. En het resultaat is vaak dat wanneer zo’n ruiter stopt met drijven, het paard stopt met lopen. Dit betekent dus dat je hem eigenlijk een uur aan de gang houdt in plaats van dat hij zelf gaat. In deze situatie is het belangrijk dat je je als ruiter bewust wordt van wat je doet. Zorg dat je je been bewust stabieler gaat houden, meer blijft steunen op je beugels en niet iedere pas je been geeft en je been optrekt. Zorg dat je zo effectief mogelijk je hulp geeft. En dat er echt wat gebeurt wanneer je een beenhulp geeft. Wanneer je dit consequent doet en je been na de gewenste reactie weer van je paard af houdt, sla je 2 vliegen in 1 klap: een meer onafhankelijke zit en een vlugger paard.

Als oefentherapeut zoek ik steeds naar de juiste aanwijzing om iemand met meer gevoel te laten (licht) rijden, er is niet 1 aanwijzing, het juiste gevoel kun je op zo veel verschillende manieren bereiken. De volgende keer zal ik je enkele oefeningen en extra tips geven voor nog meer balans in het zadel en stabiliteit tijdens het lichtrijden!

Wil je ook jouw houding & zit als ruiter verbeteren?  

Misschien is onze online training ‘Fit in het Zadel’ dan wel iets voor jou! Met logische theorie, praktische oefeningen op en naast het paard en uitgebreide werkboeken werk je stap voor stap aan het verbeteren van jouw houding & zit. En door te investeren in jezelf als ruiter doe je ook jouw paard een groot plezier.   

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid