(Ont)spanning te paard

Het is niet altijd een unicorn...

Heleen van Pol Hercules Horse Training online marketing paard gele polo

Door Heleen van Pol

Paardrijden doen de meeste van ons voor onze hobby. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn is. Of om in het paarden thema te blijven, regenbogen en eenhoorns. Bij de lancering van onze nieuwe online training ‘Zonder spanning te paard’ hebben we een enquête gehouden over het ervaren van spanning rondom onze lieftallige viervoeters.  

“Spanning te paard of in de verzorging kan ons aardig dwars zitten. En dat is niets om je voor te schamen. Als je spanning ervaart ben je daar in ieder geval niet alleen in.”

Géén van onze 90 respondenten gaf aan nooit spanning te ervaren. En als we onze Sportpsycholoog Maaike Bierstekers mogen geloven is dat ook maar goed ook. Zonder spanning in je lichaam zou je niet eens leven.

Een beetje spanning is dus niet verkeerd en kan zelfs zorgen voor betere prestaties. Maar slechts 1 op de 10 respondenten geeft inderdaad aan dat ze wel eens spanning ervaren zónder dat het onaangenaam is. Dat wil dus zeggen dat 89% soms tot regelmatig oncomfortabel veel spanning ervaart te paard.

De combinatie van spanning en een vluchtdier 

Natuurlijk zijn er wel eens incidenten waarbij het even spannend wordt. Dat is bijna niet te voorkomen als je omgaat met een vluchtdier van 600 kilogram, maar hier lijkt toch meer aan de hand. De spanning keert regelmatig terug. Zelfs dagelijks (12%) of wekelijks (39%). Rondom het verzorgen en opzadelen van ons paard kunnen we aardig ontspannen blijven, maar zodra we te paard gaan zijn er al meer respondenten met spanning.

paard-schrikken-bang-wedstrijd-spanning
Afbeelding: Emily Cole

Komen er wedstrijden in zicht, dan neemt de spanning extra toe. Het begint al vaak bij de voorbereiding en wordt erger bij het losrijden. Niet geheel verrassend dat gemiddeld de meeste spanning wordt ervaren tijdens de dressuurproef of in het parcours. Maar ook nieuwe dingen gaan doen of een buitenrit kunnen zorgen voor meer spanning bij de ruiter.

Maar er zijn ook veel omgevingsfactoren die zorgen voor extra spanning bij paard en ruiter. Andere paarden die dicht langs komen, paarden die er wel eens vandoor gaan, rijden op vreemd terrein of een hindernis die wordt verhoogd, zorgen voor stress.

Maar niet getreurd; bange, zenuwachtige of gespannen ruiters en paarden. Je bent dus niet raar en waarschijnlijk heeft je stalgenoot of concurrent op wedstrijd er ook last van.”

En het goede nieuws is: je hoeft niet helemaal ontspannen te zijn om te kunnen genieten of goede prestaties te leveren. Het belangrijkste is dat je leert je spanning terug te brengen naar een functioneel niveau voor jou en jouw paard. En daar kan een sportpsycholoog je prima bij helpen.

Wil jij jouw spanning beter leren controleren, je prestaties verbeteren of nog meer genieten van jouw paard? Kijk dan eens of dat onze online training ‘Zonder spanning te paard’ iets voor je is. 

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin