Ons verhaal

Wij kennen elkaar van de paarden en de RuiterFit-Trainingen. Regelmatig kletsen we over onze paarden, de dingen waar we tegen aan lopen en waar we zo graag naar toe zouden willen. We voelen die verantwoordelijkheid ook naar ons paard toe. Wij zijn namelijk de coach van ons paard. 

Je kunt op heel veel meer gebieden aan de slag om jezelf te verbeteren. En dat bied dus kansen voor iedereen. Daarom bundelen wij in Hercules Horse Training onze krachten en nemen ambitieuze ruiters graag mee in onze visie. 

Opgelet, wij geven je een zetje in de goede richting, maar het uiteindelijke succes hangt af van jou!

Start online, compete offline. Heel veel plezier toegewenst.

Karin, Heleen en Anneke

Het laatste nieuws ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, ontvang training tips en volg Hercules Horse Training op de voet.

Start nu met het verbeteren van je houding in het zadel!

Wie is wie?

Karin heeft van jouw bewegen en functioneren haar werk gemaakt en gebruikt haar kennis en kunde dagelijks om ook ruiters te helpen. In haar avonduren traint ze groepjes enthousiaste/kreunende ruiters die meer zeggenschap willen hebben over hun lijf. Haar passie ligt bij dressuur, maar ze kan de verleiding van een sprong ook niet weerstaan.

De paardensport is mijn werk én mijn hobby. Als Hippisch Sportoefentherapeut help ik ruiters met hun houding & zit en mijn vrije uurtjes spendeer ik onder andere aan mijn paard Floran. We dressuren fanatiek en wagen regelmatig een sprongetje. 

Als jong meisje was ik  regelmatig te vinden op manege de Roosberg, op mijn 9e ging ik daar op paardrijles en bracht ik menig (vakantie) uurtje door op stal. Het was een fijne manege in het dorp waar ik vandaan kom. Op mijn 10e vroeg mijn vader een aantal keer of ik een toekomstige eigen pony zelf zou kunnen verzorgen en eten zou kunnen geven ’s ochtends en ’s avonds, ik antwoordde steeds:  Ja, natuurlijk! En zo ging we op een dag kijken naar mijn eerste pony Kwissie, wat een lief draakje was dat! Ze kwam aan huis en een paar jaar later kwam er ook een paard voor papa bij. Er volgden meerdere pony’s en paarden, ook veulens. In al die jaren ontzettend veel geleerd in de paardenwereld, thuis en op de dressuurstal van Bianca Voermans waar ik vanaf mijn 15e op zaterdag hielp. Daar werd ook direct duidelijk dat het hard werken was in de paarden, veel uren, weinig vrije tijd. Dat zorgde ervoor dat ik de paarden in die tijd als hobby wilde houden en na mijn VWO koos om om een HBO opleiding buiten de paarden te gaan volgen. Dat werd dus Oefentherapie…. Het bleek onverwachts dé manier te zijn om hobby en werk te kunnen combineren.

Om mijzelf verder bij te scholen in de paardensport heb ik de ORUN t/m de 4e fase afgerond, 1 dag in de week alleen maar met paarden bezig zijn was stiekem toch wel heel erg leuk.

De wereld verandert, de paardensport is regelmatig in het nieuws en niet altijd positief. Het is een prachtsport waarbij ik menig ruiter met veel liefde voor het dier bezig zie. Echter zie ik ook dat menig ruiter zich niet altijd bewust is van de rijderij en het management. De vraag ‘wanneer doe ik het echt goed?’ klinkt voor menig ambitieuze ruiter misschien wel bekend.

Wat is de betekenis van ‘goed’? Over 10 jaar hebben we weer meer kennis en kunnen we nog beter voor het welzijn van onze dieren zorgen. Met dat idee vind ik het tijd om mijn kennis en kunde te gaan delen. Ik vind het belangrijk dat ik mijn paard en mezelf zo min mogelijk in de weg zit. Door mijn opleidingen en de kennis die ik heb op gedaan, ben ik zoveel bewuster gaan rijden. Waarbij ook ik nog lang niet uitgeoefend ben. Ik vind het belangrijk dat wij over 30 jaar nog steeds kunnen genieten van de paardensport. Hierbij is het voor mij belangrijk dat we als ruiters aandacht schenken aan onze houding en zit en het paard niet in de weg zitten.

Zelf  leer ik het beste door te kijken naar hoe iets moet, te visualiseren, vervolgens te doen, te voelen en eventueel terug te kijken. Wanneer ik ruiters help, start ik altijd met het bewust worden en voelen. Naar mijn idee ben je dan al halverwege!

Oefentherapeut

Het is fantastisch om te zien hoe snel je als ruiter meer balans en stabiliteit in het zadel kunt krijgen. Maar ook souplesse, het nog beter mee gaan met de bewegingen van je paard. Een groot gedeelte zit hem in het stukje bewustwording. Wanneer je meer op je eigen houding gaat letten en het volgen van je paard, krijg je hier zo veel ontspanning voor terug! Ik ben er van overtuigd dat zoveel ruiters hierdoor nog veel meer plezier kunnen halen uit de paardensport. En niet te vergeten, de paarden ook!

Omdat ik er wel achter ben gekomen dat mijn agenda zo gevuld is en ik ieder vrij uur wel aan 3 verschillende dingen zou kunnen spenderen… ben ik op zoek gegaan naar een andere manier om ruiters te inspireren. Dit heb ik gevonden, in de vorm van een online training. In deze training leg ik je vanuit oefentherapeutisch oogpunt de basis uit van een goede houding en zit. Omdat ik zelf niet ben van ellenlange verhalen, video’s en teksten, probeer ik het zo beknopt mogelijk te houden. Korte filmpjes, afgewisseld met tekst en afbeeldingen. Theorie en praktijk, actueel, volgens de laatste inzichten uit “therapeutenland”. Vandaar ook erg geschikt als naslag werk wanneer je bij een “niet paardenfysiotherapeut” onder behandeling bent voor lichamelijke klachten.

En dan te bedenken dat het ooit als 2e keuze begon.

Na mijn VWO koos ik ervoor om fysiotherapie te gaan studeren. Echter werd ik uitgeloot en startte daarom met de 2e keuze: Oefentherapie Cesar. Het eerste jaar had ik nodig om te wennen aan de Hogeschool van Utrecht en het reizen, 3,5 u per dag. Aan het einde van het jaar besloot ik volledig voor mijn 2e keuze te gaan, het totaal plaatje gaf de doorslag: biomechanica, fysiologie en anatomie. Dit is voor iedere student hetzelfde, maar de holistische visie en de koppeling naar het dagelijks leven maakte het voor mij heel interessant. Praktische oefeningen en tips kenmerkte de behandelingen.

Mijn mentor zag mijn passie voor de paardensport en zette mij op mijn huidige spoor. De combinatie tussen paardensport en oefentherapie combineert mijn 2 passies zo mooi dat het mij een unieke positie geeft. Ik ga helemaal voor mij werk als Hippische Sportoefentherapeut. Hoe meer hoe beter!

Het meest spannende aan de online trainingen vind ik de interpretatie van de ruiters. Zal alles zo gaan zoals ik het bedacht heb? Tot nu toe behandel ik ruiters 1 op 1 of in een groep waarbij ik altijd direct kan ingrijpen of reageren op wat er gebeurd. Dit is online heel anders natuurlijk. Ik ga er daarom voor dat de uitleg zo volledig mogelijk is en het zo duidelijk mogelijk is.

Met deze training draag ik graag mijn steentje bij in de ontwikkeling naar zoveel mogelijk happy athletes: mens en paard.

karin oomen houding en zit oefentherapeut bootcamp ruiterfitheid
Anneke van Engelen hercules online paardrijden gele polo

Anneke is onze (allround) dressuurprikker / webdesigner en heeft het al jaren over de mogelijkheden die online trainingen bieden. Naast haar werk volgt ze de ene na de andere opleiding en training met steeds de paardensport in het achterhoofd.

Met HHT volgt ze haar missie om kennis & kunde van professionals binnen de paardensport beschikbaar te maken voor elke paardensporter, ongeacht het budget. 

Van oorsprong ben ik een echte dressuurmuts. Ook heb ik onlangs de Orun niveau 4 afgerond. Een paar jaar Subtop gereden, maar nu weer het avontuur aangegaan met een jong paard. Met een nieuw doel: eventing rijden. Spannend, maar de reis er naar toe is zo leuk en leerzaam! Prijs mezelf gelukkig met lieve ouders waar de paarden heerlijk aan huis staan met een prachtig bos naast de deur. 

Al geruime tijd werkzaam als verzekeringsadviseur bij een assurantiekantoor. Echter heb ik nog 2 andere talenten: eindeloos geduld en onwijs nieuwsgierig. Ik verbaas mezelf erover dat paardensporters zo individueel ingesteld zijn. We kunnen zoveel van elkaar leren en ook van dingen buiten de paardensport! Daarom begon ik in 2016 met de blog Paard & Ambitie. ’t Ruitercafé is inmiddels een begrip onder de volgers van mijn blog. 

Door het stoeien met mijn blog ben ik de afgelopen jaren handig geworden in het bouwen van websites. Zo handig, dat ik nu regelmatig de prachtige verhalen van andere ondernemers mag vertalen naar mooie websites. 
Mijn handigheid, geduld en nieuwsgierigheid mag ik nu in gaan zetten voor Hercules Horse Training. Nieuwe inzichten in de paardensport vertalen naar leerzame èn leuke online trainingen. Ik ben enthousiast en hoop dit ook op jou over te brengen. 

De passie van Heleen ligt bij eventing en ze geniet hier met volle teugen van. Alles behalve uitsluiting of verongelukken is een goede dag. Na 11 jaar bij voerfabrikant Pavo werkt ze nu dichterbij huis in de agrarische sector als communicatieadviseur. 

Mijn passie ligt bij eventing. Een beetje spannend vind ik het wel maar ik geniet er met volle teugen van. Na 11 super leuke jaren bij Pavo paardenvoer werk ik nu dichterbij huis in de agrarische sector als marketing- en communicatieadviseur. Ik heb de paarden sinds een paar jaar aan huis staan en knijp nog regelmatig in mijn arm om te zien of ik niet droom. 

Ik ben altijd al nieuwsgieriger geweest dan gemiddeld naar alles wat er om het paard heen te leren viel. Dat werd extra versterkt tijdens mijn opleiding dier- en veehouderij. Er was zoveel bekend over de veehouderij. Waarom hebben paardenhouders niet zoveel kennis in handen? Waarom blijven wij zo hangen in tradities en ervaringskennis?

Dit soort vragen gaan als een rode draad door mijn paardensport leven. Ik leer vaak meer van de dingen náást het paard dan van mijn lessen óp het paard.

Vanuit die gedachte ben ik ook super gedreven om Hercules Horse Training tot een succes te maken. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen maakt mijn hobby nog steeds zoveel leuker en uitdagender. Ik hoop dat wij dat bij jou ook kunnen laten gebeuren. 

Heleen van Pol Hercules Horse Training online marketing paard gele polo