Paardrijden is pijnlijk

Door Hercules Horse Training

Slechts 38% van alle ruiters en amazones kan pijnvrij genieten te paard. 62% van hen ervaart pijnklachten tijdens het rijden en wil daar aan werken. Dit is het resultaat van een onderzoek dat Hercules Horse Training heeft uitgevoerd onder 244 ruiters.  

” De belangrijkste pijnpunten die genoemd worden zijn rugpijn, en spanning of stijfheid in het bovenlichaam. Vaak ervaart men zelfs een combinatie van deze klachten.”

Daarnaast zijn ruiters niet tevreden over hun houding en zit te paard. Ze zitten te ver voorover of achterover of hebben wiebelbenen. Minder dan 10% van de ondervraagden is tevreden over de eigen houding en zit te paard. 57% geeft zelfs aan dat hun houding en zit een belemmering vormt in hun ontwikkeling als combinatie met het paard. Er lijkt geen overduidelijk verband met leeftijd en discipline en pijnklachten te bestaan. Al vanaf 10-20 jaar heeft 60% pijnklachten tijdens het rijden.

Wil om te verbeteren is groot

De bereidheid om aan houding en zit problemen te werken is groot en de aanpak divers. Ongeveer de helft van de ondervraagden wil vooral te paard een de slag, samen met de instructeur of door middel van speciale houding en zitles. Maar aan jezelf werken naast het paardrijden lijkt in opkomst, maar liefst 51% van de ondervraagden is daarin geïnteresseerd.  Als activiteiten worden de sportschool en ruiterfit genoemd, naast hardlopen, zwemmen of lessen op een balance coach.

Hercules Horse Training stimuleert ruiters om naast het paardrijden aan zichzelf te werken met als doel om met meer plezier en succes te paard te zitten. Dit bieden zij aan via online trainingen op www.herculeshorsetraining.com

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin