Rechtrichten van paard en ruiter

Anneke van Engelen hercules online paardrijden gele polo

Door Anneke van Engelen

Was je ook bij het trainingsseminar afgelopen weekend van de KNHS? Ik als instructeur vond het heel tof om Anky weer eens aan het werk te zien als trainer. Wat mij opviel? Anky werkt onwijs vanuit haar gevoel en springt gelijk in op datgene wat zich op dat moment voordoet. Daarentegen Coby van Baalen, die ook aanwezig was, werkt heel gestructureerd vanuit het Scala Der Ausbilding. Je weet wel, die 6 stappen die centraal staan bij het opleiden van een dressuurpaard, bijvoorbeeld het rechtrichten.  

En over stapje 5 van dit skala wil ik het eens hebben: rechtgerichtheid. Ik heb mijn ORUN map afgestoft en de definitie van ‘rechtgerichtheid’ opgezocht:

“Een rechtgericht paard is recht op de rechte lijn en zoveel gebogen op de gebogen lijn als die lijn van hem vraagt. Dat wil zeggen dat de afdrukken van de achtervoeten in het spoor van de afdrukken van de voorvoeten treden. Bovendien zal het in de wending, zowel in de hals als in de rest van het lichaam, evenredig naar het beloop van de wending gebogen moet zijn. “

Dus…. Dat is een hele mond vol. Omdat een paard van nature de neiging heeft om scheef te zijn, zal rechtrichten altijd als een rode draad door de africhting heen lopen. Gelukkig maar. Een paard wat rechter in de beweging is, zal zijn lichaam beter gebruiken, met meer balans lopen en zichzelf gelijkmatiger belasten. En hiermee blessures dus voorkomen, voor zover mogelijk natuurlijk.

Bewust vs. onbewust 

Ben ik heel bewust bezig met het rechtrichten van mijn paard, zo onbewust was ik de laatste maanden met mijn eigen rechtgerichtheid bezig. Door drukte op het werk had ik de Ruiterfit lessen van collega Karin Oomen laten versloffen en allerlei andere zaken zorgde ervoor dat het sporten op een laag pitje stond.

Tot dat merrie mij feilloos op mijn eigen tekortkomingen wees. Ze begon ineens over te springen in de linkergalop, wijken ging de ene kant gemakkelijker op dan de andere kant en in stap was de keertwending rechts ineens een issue! Nu ben ik het allang afgeleerd dat het totaal geen zin heeft om naar mijn paard te wijzen. Die is gewoon netjes voor elkaar en de enigste die haar in de weg kan zitten ben ik.

ruiter rechtzitten oefeningen ruiterfit

Dus tijd om in de spiegel te kijken, letterlijk.

Bij de intake op de sportschool werd doodleuk binnen 10 minuten duidelijk dat het mijn eigen rechtgerichtheid niet zo heel geweldig in orde was. Een squat compenseerde ik vanuit mijn rechterbeen/heup, bij de lunge verzuurde pijlsnel mijn linkerbeen en bij een groot, ingewikkeld apparaat voor mijn armspieren bleek ik rechts meer gewicht te kunnen pakken dan links.

Tijd dus om het advies uit mijn ORUN map op te volgen: op beide zijdes gelijkmatig inwerken, zowel met de zit, beenhulpen als teugelhulpen. Daarnaast is het belangrijk geen éénzijdige arbeid te verrichten, maar verschillende oefeningen op beide handen te doen.

Voilà, ik ben een prachtig trainingsschema rijker voor 2 a 3x per week in de sportschool. Met oefeningen voor mijn benen, core (buik & rug) en schouders. En ik moet eerlijk zeggen, naar 6 weken braaf luisteren naar de trainer op de sportschool, springt merrie een stuk minder om in galop, wijken we weer netjes gelijkmatig beide kanten op en stapt ze weer een keurige keertwending.

Dat scala is dus niet alleen toe te passen op het paard, maar net zo goed op ons als ruiters.  

Jezelf als ruiter ook rechtrichten? Dat gaat heel gemakkelijk met ons complete training ‘Fit in het zadel’

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin