Ruiterfit dé oplossing?

Door Heleen van Pol

Is dat nou de oplossing voor al je problemen? Even een half uurtje ruiterfitten en voila: je zit als Anky te paard…….

Nou nee dat niet. Maaaaaar het is wel zinvol ervaar ik zelf.

Laat ik een voorbeeld nemen. Net als half paardrijdend Nederland ben ik geneigd om mijn schouders wat vast te zetten als ik iets moeilijks of spannend doe.

Dat is volgens mij een redelijk normale reactie, maar verdomd lastig als je een fijne verbinding met je paard wilt behouden. Ook meebewegen in je rug word minder makkelijk en dat werkt overal op door. Geen ramp, ik val niet van mijn paard maar er is wel ruimte voor verbetering.

Dat is er niet acabdabra simsalabim uit nu ik wat op een yoga bal of matje zit.

Als ik op een nieuwe cross hindernis aanrij die mij een beetje eng aankijkt, ja echt, dat doen sommige hindernissen 😉 ,gaan mijn schouders weer in standje ‘op slot’. 
Mááááaár……..

  • Mijn schouders zijn door de ruiterfit training losser als uitgangspunt. Die stramme kantoor schouders worden nu regelmatig even opnieuw geprogrammeerd. Dus we beginnen niet al met een achterstand;
  • Ik merk steeds vaker dát ik het doe. Als ik het merk kan ik er iets aan doen;
  • Het gevoel van ontspannen schouders herken ik beter en kan het dus ook makkelijker opzoeken. Ook tijdens spannende momenten;
  • Ik train nu bewust de ‘tegenovergestelde’ spiergroepen, zodat mijn spieren iets nuttigs voor mij kunnen doen i.p.v. alleen werken om de boel vast te zetten. 

Ik moet er dus aan blijven werken en mijn trainers moeten mij er nog regelmatig aan blijven herinneren, maar ik heb wel handvaten om ook daadwerkelijk iets er aan te doen.

Ik heb het hier nu over schouders, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor allerlei grote en kleine houding- en zit kwaaltjes.

Wil jij je ook graag meer bewust zijn van je houding? En leren hoe dat je kunt ontspannen in spannende situaties en meer controle krijgen over jouw lichaam? 
Neem dan eens een kijkje bij de training: Ruiters in Beweging. 10 complete RuiterFit-heid lessen die jou fitter, met meer balans en coördinatie in het zadel laten zitten. 

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin