Stressmanagement voor ruiters. Nuttig?

Anneke van Engelen hercules online paardrijden gele polo

Door Anneke van Engelen

Ken je het boek ‘Mentaal fit, Perfecte rit’? Graag wil ik het verhaal van Jantien met je delen, afkomstig uit dit boek. 

Jantien is een talentvolle amazone. Ze heeft 2 jaar geleden een veelbelovende vierjarige gekocht, tenminste zo verklaarde de fokker het schrikbarende prijskaartje. Paard heet Goed Genoeg. Hij doet het goed in de training, is fijn nageefelijk en goed aan het been. De trainer beaamt dit en zegt elke les, Goed Genoeg kan het allemaal, als jij hem maar niet verpest. Jantien wilt haar paard zeker niet verpesten en is erg bezorgd. Eigenlijk overal bezorgd over, heeft Goed Genoeg wel de juiste deken op, raakt hij niet geblesseerd door een ongelijke bodem en passen de bandages wel bij het dekje? Ook is ze ervan overtuigd dat haar stalgenoten erop zitten te wachten tot dat ze de fout ingaat. Ze ziet haar stalgenoten gewoon denken: dat paard is veels te goed voor haar.

“Vandaag is de dag gekomen dat Jantien en Goed Genoeg op hun eerste wedstrijd gaan. Ze hebben hard geoefend en hun trainer zegt dat ze er klaar voor zijn. Jantien is vastbesloten haar stalgenoten te laten zien dat ze de juiste amazone is voor Goed Genoeg”

Gisteren heeft ze urenlang staan vlechten en poetsen. Echter blijkt dat Goed Genoeg vannacht lekker heeft liggen rollen en onder de mest zit. Over een half uurtje moeten ze weg. Ze voelt de paniek opkomen en besluit haar paard even snel af te spuiten met de slang. Misschien lag het aan de manier waarop Jantien zijn halster aandeed of haar harde woorden, maar Goed Genoeg vind in ieder geval de wasplaats erg eng. Na een kwartier tevergeefs vechten, besluit Jantien het op te geven en hem maar af te borstelen. De vlechtjes steken alle kanten uit – o nee! – haar trainer is er al met de trailer!

Haar trainer instrueert Jantien alle spullen in te ruimen en trainer laad Goed Genoeg in. Hij volgt de trainer als een mak lammetje.

paard-voorzichtig-blessures-onzekerheid

Ook dat nog….

Onderweg hebben ze 20 minuten oponthoud door file. Maar ze hebben tijd genoeg volgens Trainer. Jantien gelooft hem niet. Ze zit op het puntje van haar autostoel en ademt hoorbaar snel. Wanneer ze arriveren op het wedstrijdterrein, blijkt het een grote wedstrijd te zijn. Er is een springparcours, tenten, vlaggen en zo lijkt het, miljoenen mensen. Ze hebben zich in kleine groepjes langs de dressuurbanen gepositioneerd en leveren commentaar op alles en iedereen. Er zijn al een aantal ruiters aan het losrijden en Jantien kan het niet laten de concurrentie even te bekijken. Het ziet er niet heel goed voor haar uit. Ze voelt de paniek opkomen en haar handen worden klam. Haar trainer komt aangerend en roept dat de starttijden gewijzigd zijn. Ze moet over 40 minuten starten!

Loop jij ook tegen spanning aan? Bij jezelf? Bij je paard? Check onze online training ‘Zonder spanning te paard’ in samenwerking met Sportpsycholoog Maaike Bierstekers

paard-schrikken-bang-wedstrijd-spanning

Om te kunnen losrijden, moet Jantien voor haar gevoel een helse weg afleggen. Goed Genoeg schrikt, bokt, springt vooruit en schrikt opnieuw. Haar schouders en bovenarmen voelen aan of als ze in brand staan, zo stevig moet ze de teugels vasthouden en verstijft ze. Als ze eindelijk los kan gaan rijden, is Jantien uitgeput. Gelukkig hoeft ze nu niet meer uit te kijken voor toeschouwers, enkel voor andere paarden. Het losrijden gaat redelijk. Hij is niet zo fijn aan het been, maar hij springt gelukkig niet meer weg. Jantien is bang dat ze te veel van hem vraagt, dus maakt ze enkel wat voltes en overgangen. Meer tijd is er trouwens ook niet.

Daar geeft de jury het belletje. Ze moet starten. Jantien zal iedereen eens wat laten zien. Het enige wat telt is winnen. Maar wat denk je dat er gebeurde? Jantien liet niemand iets zien, en winnen deed ze ook niet. Daarentegen speelde ze op de terugweg naar huis met de gedachte om Goed Genoeg te verkopen en een andere hobby te gaan zoeken.

Stress, angstig worden of in paniek raken.

Als paardensporter heb je er zeker een keer mee te maken gehad. Of misschien nog steeds…

Wat ging er mis met Jantien? Ze probeert aan een bepaald beeld te voldoen, is onzeker, bang dat ze niet genoeg is voor haar paard à commentaar maakt de onzekerheid nog erger, dingen lopen niet zoals gepland en ze had geen rekening gehouden met dingen die mis konden gaan. Ze is de controle volledig kwijt en dit kan leiden tot stress.

Wat is stress? Het wordt ook wel angstdispositie genoemd. Het is onderdeel van je persoonlijkheid en slaat soms toe. Bij de één vaker dan de ander. De persoonlijke rader bij deze mensen om dingen te zien die mogelijk verkeerd kunnen gaan, is bovengemiddeld ontwikkelt.

Er zit een verschil tussen cognitieve en somatische stress.

  • Cognitief: speelt zich uitsluitend af in je hoofd. Zorgen, twijfels en onzekerheden spelen zich onophoudelijk door je hoofd.

  • Somatisch: fysieke reactie op stress. De ademhaling versnelt, wordt oppervlakkiger en hoger naar de borst toe. Dit zorgt voor meer zuurstof die door rode bloedlichaampjes worden opgenomen en in combinatie met glucose, adrenaline en cortisol je in opperste staat van paraatheid brengt.

Het heeft een functie! Samen proberen ze jouw ego, jouw identiteit, te beschermen. Je mist hierdoor het gevoel van controle, zowel fysiek als mentaal. Waarom is dit onplezierig? Paarden zijn hoog gevoelige vluchtdieren. Ze reageren primair op jouw spanning en stellen geen vragen.

Stress brengt echter naast brandstof voor de spieren, ook een groter concentratievermogen op. Je kunt stress dus ook als positief ervaren. Het maakt je meer alert, geconcentreerd en het helpt je uitdagingen aan te gaan.

Loop jij ook tegen stress aan? Samen met jouw paard? Thuis, op wedstrijd of misschien in het bos? Kijk dan eens naar onze online training: ‘zonder spanning te paard’ in samenwerking met sportpsycholoog Maaike Bierstekers. 

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin