Waarom RUITERfit en niet gewoon fit?

karin oomen houding en zit oefentherapeut bootcamp ruiterfitheid

Door Karin Oomen

Wauw wat tof om te zien dat er steeds meer aandacht is voor ruiterfit! Januari 2020 had ik nog een goed bezochte avond tijdens de KNHS College tour over dit onderwerp. Hier was een hele groep ruiters aanwezig die nieuwsgierig waren en aan de slag wilden met dit onderwerp.

We zien ook bij anderen steeds meer aandacht in artikelen en video’s over dit onderwerp. We kunnen er niet meer onderuit als ruiter zijnde! Ruiterfit staat gelukkig steeds vaker op de agenda. 

Er moet iets meer gebeuren dan alleen stalwerkzaamheden en het rijden zelf.
Die aandacht juichen wij van harte toe. Maar we hebben wel een aandachtspuntje: Iedereen kan trainer zijn / worden en met oefeningen rond strooien en je een flink rood hoofd bezorgen.

Maar realiseer je wat jouw doel is in de paardensport en wat jij hiervoor nodig hebt. Alleen jumping jacks, hardlopen of wat sit ups maken je geen betere ruiter. Als ruiter wil je niet alleen fit zijn, maar ook ruiter specifieke eigenschappen trainen en oefeningen doen (lees: spieren bewust aan en ontspannen) zodat je er tijdens het rijden ook echt wat aan hebt.

Want een hele sportieve ruiter zonder knowhow, kan nog steeds verschrikkelijk slecht zitten. Zet elke willekeurige topsporter op een paard en die zal het beamen. Een marathonloper of bodybuilder doen het ook niet persé heel goed op een paard…

Ben daarom secuur op welke training je volgt en welke oefeningen je doet.

En ook hoe vaak en hoe lang. Iedereen is anders en helaas is niet iedereen blessure of klachten vrij. Wanneer je een programma volgt wat therapeutisch onderbouwt is dan zal het een fatsoenlijker en doordachtere opbouw hebben dan een programma wat door een willekeurige sport/fitness instructeur of personal trainer ontwikkeld is.
Dát vind ik ook het mooie van mijn werk. Dat ik jouw lichaam én dat van je paard samen kan brengen in mijn trainingen.

Ook gericht trainen?

Het verhaal achter Hercules?

ruiter fitness ruiterfitness bruin paard plezier fitheid

Weleens bang als ruiter?

Zonder rugpijn te paard?

ruiter houding correct ruiterfitheid