Wat is rompstabiliteit?

Door Karin Oomen

In mijn vorige blog het belang van balans” had ik het over wat een optimale balans is en hoe je deze kunt trainen. Ook haalde ik aan dat wanneer je beter in balans zit, je romp ook meer stabiel wordt. Dat brengt ons op het volgende onderwerp: rompstabiliteit.

“Rompstabiliteit betekent niets meer dan dat de romp stabiel is, ofwel, dat je weinig tot geen bijbewegingen maakt met je romp.”

Het lichaam beweegt alleen in die mate die nodig is. Niets meer, niets minder. 

Als we het nog specifieker maken, weten de meesten ook wel te benoemen dat rompstabiliteit te maken heeft met je buik- en rugspieren. Maar als we er nog wat meer op inzoomen… wat dan?

Even een stukje theorie

Een ‘stabiele romp’ is een complex systeem waarin verschillende structuren invloed hebben op elkaar. Te beginnen met de botstructuren:

  • Het bekken 
  • De wervelkolom
  • De ribbenkast met het borstbeen

Deze bepalen samen de stand van je romp.

De opbouw van de wervelkolom

De diverse banden/ ligamenten rondom de gewrichten zorgen voor stevigheid binnen de gewrichten. De kraakbeen tussenwervelschijven dienen als schokdempers en waardoor je flexibel bent in je rug. En als laatst natuurlijk de spieren die een deel van je houding bepalen.

Vooral die laatste zijn als ruiter van belang wanneer je het hebt over rompstabiliteit. Aan botten, ligamenten en tussenwervelschijven kun je niet veel doen, maar door middel van het aanspannen van je spieren kun je bewegen èn stabiliseren.

“Het mooie is, je spieren kun je trainen!”

Dit zijn de dieper gelegen buik- en rugspieren, maar ook de bekkenbodemspieren en het diafragma/middenrif. Deze vier spiergroepen werken continu samen en zijn ze net zo sterk als een huis met een vloer, plafond en muren. Wanneer je beweegt of stilstaat zijn al deze spiergroepen actief, alleen merk je het misschien niet. Het wordt allemaal automatisch aangestuurd, zo ook als je paardrijdt.

Wanneer echter een trauma, spanning of pijnklacht ervoor zorgt dat één spiergroep meer of minder werkt, dan ga je pas iets opmerken. 

De combinatie spanning en spieren vastzetten

Zo zorgt spanning tijdens een wedstrijd of training wel eens voor het vastzetten van o.a. de ademhalingspier, waardoor je uiteindelijk ook met je buik- en rugspieren in de knoei komt en merkt dat je minder makkelijk zit.

Als ruiter is het goed om te weten dat de rompstabiliteit te trainen is. Je traint je spieren met specifieke oefeningen en natuurlijk het liefst in houdingen die gerelateerd zijn aan het paardrijden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat als je één spiergroep traint, de rest altijd mee doet op de achtergrond. Je moet dus vooral door blijven ademen tijdens oefeningen anders zijn ze niet effectief!

Ook effectief je rompstabiliteit trainen? Lees hier meer over onze module ‘Rompstabiliteit’, speciaal ontwikkelt voor ruiters. 

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin