Online training

Zonder spanning te paard

Door Sportpsycholoog Maaike Bierstekers VSPN®

Krijg inzicht in spanning en leer belangrijke vaardigheden hoe jij en je paard voortaan relaxt door de baan, het bos of over het strand kunnen gaan.  

Spanning en angst. Waar komt dit vandaan, wat is het effect op de wisselwerking tussen paard en ruiter en het belangrijkste; hoe ga je ermee om? Door opdrachten, filmmateriaal en heldere uitleg gaan jij en jouw paard na het volgen van de training met veel meer plezier samenwerken. 

Complete modules

De training bestaat uit vijf modules met theorie, video's, opdrachten en inspiratie.

Op elk apparaat

De lessen zijn zowel op de computer, tablet en mobiele telefoon te volgen.

Werkboeken

De lessen worden ondersteund met gedetailleerde werkboeken die je uit kunt printen en invullen.

1 jaar toegang

Je houdt 1 jaar toegang tot de training. Je kunt de lessen dus volgen wanneer het jou uitkomt.

Wie is Maaike Bierstekers?

Maaike Bierstekers is (sport)psycholoog en instructrice en heeft zowel binnen de reguliere gezondheidszorg als in haar eigen praktijk als sportpsycholoog veel ervaring met klachten betreffende spanningsregulatie en angsten. In haar praktijk als sportpsycholoog begeleidt zij zowel professionele ruiters die last hebben van te veel spanning op wedstrijd als de recreatieve ruiter die op wat voor manier dan ook angst ervaart in zijn of haar sport. 

Gespecialiseerd in Sportpsychologie

Maaike is aangesloten bij het Nederlands Instituut  voor Psychologen (NIP) en de Vereniging Sport Psychologie Nederland (VSPN) en is als expert prestatiegedrag betrokken bij TeamNL. Daarnaast is zij actief wedstrijdruiter en heeft de beroepsopleiding Paardensport en ORUN instructrice fase 1 met goed resultaat afgerond.

maaike-bierstekers-sport-psycholoog-spanning-angst-paard-zonder

Wat vinden de deelnemers van de online training?

De deelnemers van de online Spanning te Paard zijn actief in verschillende disciplines en variërend in niveau van beginnende tot gevorderde ruiter. Echter hebben ze allemaal hetzelfde doel: met meer vertrouwen en plezier te paard. 

Start jij vandaag nog.....

met het aanpakken van jouw spanning als ruiter?

Zilver

180
00
Eenmalig
 • Volledige e-learning
 • Werkboeken met opdrachten
 • Videomateriaal
 • 3 contactmomenten
Populair

Goud

250
00
Eenmalig
 • Volledige e-learning
 • Werkboeken met opdrachten
 • Videomateriaal
 • 3 contactmomenten
 • Praktijktraining met paard

Brons

100
00
Eenmalig
 • Volledige e-learning
 • Werkboeken met opdrachten
 • Videomateriaal

Opbouw training

De training is opgebouwd uit vijf modules. De modules worden ondersteund door uitgebreide, kwaliteitsvolle video’s, werkboeken, theoretische informatie en praktijkopdrachten. Je doorloopt deze training in je eigen tempo. De minimale duur is  5 weken. Je hebt sowieso 12 maanden om de training te doorlopen of na een tijd weer onderdelen terug te kijken. 

Het werkboek met daarin ook alle info en je eigen aantekeningen is gewoon van jou. Dat kun je dus ook na die 12 maanden blijven gebruiken. Zo gaat er niets verloren. 

Kies zelf voor zelfstandigheid of begeleiding

Bij het volgen van de brons variant heb je toegang tot alle inhoud en materiaal. Bij het volgen van de zilver of goud variant krijg je daar bovenop bij verschillende opdrachten ook persoonlijke feedback. De uitwerking van een opdracht kun je aan Maaike toesturen en zij voorziet deze binnen 72 uur van feedback. Kies je voor variant ‘Goud’? Dan volg je samen met jouw paard ook nog een training op locatie bij Maaike.  

Wekelijks krijg je toegang tot een nieuwe les. Je ontvangt automatisch inloggegevens na het voldoen van de betaling. Vind hieronder meer informatie over de verschillende modules.

Nieuwsgierig geworden?

Na het volgen van deze module:

 • Kun je gericht spanning herkennen bij zowel jezelf als bij jouw paard 
 • Weet je hoe dat je spanning bij zowel jezelf als jouw paard kunt beïnvloeden en dus ook kunt verminderen
 • Haal jij nog veel meer plezier uit jouw passie 
 • Ga jij jouw (wedstrijd) resultaten verbeteren en doelen behalen

De module bestaat uit 5 modules die bestaan uit duidelijke, kwaliteitsvolle video’s en uitgebreide werkboeken die je ook digitaal in kunt vullen. Daarnaast ontvang je ook wekelijks inspiratie per email. Per week krijg je toegang tot een nieuw onderdeel van de training.

Een pen en papier is in principe voldoende om deze training te kunnen volgen. In module 4 komen een aantal oefeningen aan bod waarbij makkelijk zittende kleding aan te raden is. 

In deze training wordt ook het gebruik van de hartslagmeter bij zowel paard als ruiter behandeld. Dit geeft inzicht in de mate van spanning. Het is geen probleem als je deze zelf niet ter beschikking hebt. Er zijn geen opdrachten aan gekoppeld en het belemmert niet het volgen van de training. Wel een hartslagmeter ter beschikking? Dan kan dit wellicht meer inzicht geven bij de verschillende opdrachten. 

 • Wat is spanning? 
 • De spanningsboog 
 • Herkennen van spanning
 • Gedragskenmerken van het paard bij spanning
 • Hoe uit spanning zich bij jouw paard?
 • Waar kan een hartslagmeter uitkomst in bieden? 
 • Het effect van spanning op de combinatie van ruiter en paard 
 • Spanning herkennen met behulp van een hartslagmeter
 • Welke gedachten horen bij spanning? 
 • Het effect van de ademhaling 
 • Spierspanning af laten vloeien 
 • Relatie tussen gedachten en gevoelens
 • Leer jouw hoeveelheid spanning te reguleren 
 • Doelen stellen 
 • Maak jouw stappenplan en werk aan verandering

De lessen zijn voorzien van uitgebreide video’s met duidelijke instructies en voorbeelden. 

Per module is er een uitgebreid werkboek, dat ook digitaal in is te vullen. 

De deelnemers aan de variant ‘goud’ en ‘zilver’ ontvangen feedback op een aantal opdrachten. Natuurlijk mag je altijd vragen insturen via info@herculeshorsetraining,com.  

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het online programma. Kijk hieronder of dat jou vraag er tussen staat of stuur een email naar info@herculeshorsetraining.com

Dit programma is voor ruiters, menners en trainers geschikt. Je leert spanning herkennen en hoe je ermee om kunt gaan. 

Deze training vereist geen bepaald niveau. Of je nu 3 keer op een paard hebt gezeten of Grand Prix rijdt, elke ruiter die mentaal handiger wilt worden, kan deze training volgen. 

Kies de module die je wilt kopen en volg de betaalinstructies. Na het voldoen van de betaling ontvang je automatisch inloggegevens via de email.

Je houdt vanaf het moment van aankoop één jaar toegang tot de training. 

Geen probleem. Er hoeven geen ingewikkelde handelingen uitgevoerd te worden en de training is te volgen op de computer, tablet of mobiele telefoon. Ook is de training geheel in het Nederlands. 

De training is uitermate geschikt voor instructeurs of juryleden. De inhoud is geschreven door Maaike Bierstekers, erkend sportpsycholoog eb aangesloten bij het Nederlands Instituut  voor Psychologen (NIP) en de Vereniging Sport Psychologie Nederland (VSPN). Daarnaast is ze als expert prestatiegedrag betrokken bij TeamNL. 

Zij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden en verbeteren van het mentale aspect van paardensporters. In de verschillende modules wordt ingegaan op de theorie en praktijk achter het onderwerp, zijn praktische tools ontwikkeld om de beginsituatie te herkennen en worden handvatten aangereikt om dingen te verbeteren. 

Een eyeopener en waardevolle aanvulling voor instructeurs en juryleden. 

Deelnemers aan ‘goud’ en ‘zilver’ ontvangen persoonlijke feedback van Maaike. Bij het volgen van ‘goud’ volg je ook nog een praktijktraining met je paard bij Maaike. Je mag altijd via email vragen stellen die we zullen bundelen en behandelen in de training. 

Een pen en papier is in principe voldoende om deze training te kunnen volgen. In module 4 komen een aantal oefeningen aan bod waarbij makkelijk zittende kleding aan te raden is. 

In deze training wordt ook het gebruik van de hartslagmeter bij zowel paard als ruiter behandeld. Dit geeft inzicht in de mate van spanning. Het is geen probleem als je deze zelf niet ter beschikking hebt. Er zijn geen opdrachten aan gekoppeld en het belemmert niet het volgen van de training. Wel een hartslagmeter ter beschikking? Dan kan dit wellicht meer inzicht geven bij de verschillende opdrachten.

maaike bierstekers zonder spanning te paard angst online training sportpsycholoog